Pojmy naturální, přírodní nebo autentické víno jsou v poslední době velmi populární a stávají se častěji vyhledávanými. Co ale takové označení vlastně znamená? A jaký je rozdíl mezi naturálním a biovínem?
Biovína
Biovína mají s naturálními víny společné zejména ekologické pěstování a hospodaření na vinici. Pro biovína je typická čistota produktu v biokvalitě, což ale umožňuje i použití selektovaných umělých kvasinek, řízeného kvašení, čiřících prostředků, ale i vyšších hodnot siřičitanů nebo speciálních postřiků vhodných pro biozemědělství. Zakázáno je použití umělých hnojiv, syntetických pesticidů, chemických přípravků, postřiků, růstových složek. Veškerá hnojiva a podpůrné látky musí být schváleny pro použití v ekologické produkci.
Naturální vína (přírodní)
Přírodní vína jsou vyráběna autenticky. Vinaři kladou důraz na původní postupy a tradiční metody, a to jak na vinici, tak ve sklepě. Nepoužívají žádné postřiky (ani ty vhodné pro biozemědělství). Vinaři si vystačí s pomocí užitečného dravého hmyzu (slunéčka, draví roztoči, škvoři a lumčíci) , která najdete na vinohradu.
Vinaři se snaží používat postupy v maximálním souladu s přírodou a jejím přirozeným rytmem. Využívají energetických sil i fází měsíce. Je pro něj typické používání biodynamických komponent jako je vlastní kompost nebo přírodní preparáty, které si sami připravují. Jedná se například o roháček, křemenáček nebo preparáty z řebříčku či dubové kůry.
Vždy je třeba přizpůsobit sklizeň tak, aby bylo možné získat vysoce jakostní hrozny s vyváženým obsahem cukru a kyseliny. Hrozny disponují pestrou paletou chutí a vůní, která je dále podpořena i zpracováním vína ve sklepě. Pomalá fermentace s minimálním přístupem vzduchu, zrání v keramických nádobách, úplná či spontánní fermentace. To jsou procesy, které dávají vínu zcela unikátní chuť. Autentická vína tak mohou mít zcela odlišný charakter než běžná vína.
Kdo ale odhalí kouzlo naturálních vín a přijme ho za své, ten v nich jistě objeví zcela nový svět vína. Svět, který běžným konzumentům zůstane mnohdy utajen navěky.
Pro naturální vína není povolena žádná nebo jen hrubá filtrace, tj. mechanická redukce kvasničních kalů v mladém víně. Čiření se provádí s pomocí vybraných přírodních látek, jako je bentonit nebo čerstvý vaječný bílek.
Hodnoty celkových siřičitanů ve víně jsou omezeny a kontrolovány zákonem a jsou stanoveny dle nařízení Komise (ES) č. 606/2009 s účinností od 10. 7. 2009. U bílých vín je povoleno 200 mg/l a u červených 150 mg/l. Běžná vína označená chráněným označením původu Alto Adige, Trentino známá jako passito jsou povoleny hodnoty až 300 mg/a pro vína označená jako výběr z hroznů v ČR až 350 mg/l. Mezní hodnoty mají rovněž upravená biovína podle nařízení Komise (ES) č. 203/2012 a jsou nižší než pro běžná vína (max 150 mg/l u bílých a červených max 100 mg/l).
U přírodních vín žádné legislativní omezení celkových siřičitanů ve víně však není. Zatímco autentisté si stanovili vlastní pravidla pro obsah síry v přírodních vínech, ostatní vinaři, kteří přírodní vína vyrábějí, se snaží její množství držet na nízkých hodnotách a některá vína neobsahují siřičitany vůbec.
V naší nabídce najdete vinařství, která používají principy výroby pro naturální vína/bio vína.
Tenute Baldo - naturální vína řady Torgiano
Le Fracce - naturální vína
Cantina Malopasso - produkce biovín nebo biodynamických vín
Nadal - certfikace garantující ekologickou produkci
De Stefani - řada Redentore bez přidaných siřičitanů, řada Naturlamente - naturální vína s přidanými siřičitanů méně než 50 mg/l